10 Şubat 2012 Cuma



Enginar Suyu Yararları

Enginar Suyu Yararları ve Etkisi Bakımında En Fazla Özelliğe Sahip Bitkisel Sular Arasında Yer Almaktadır.Karbonhidratların yanmasına büyük katkı sağlayan enginar, zeytinyağlı yemeğinin yanı sıra zayıflama maksatlı, çiğ olarak suyla kaynatılıp, suyu içilerek de kullanılıyor.
Bir kafa enginar kabukları kesildikten sonra 4'e bölünerek 3 kilogram suda kaynatılıyor. Su fokurdamaya başladıktan sonra kısık ateşe alınarak, 10 dakika kaynamasına devam ediyor.

Su süzülerek, sabah akşam aç karnına 1 su bardağı içiliyor. Su buzdolabında saklanırken, haşlanan enginar da salata olarak tüketilebiliyor. Kaynamayla enginardaki amilaz enziminin suya geçmesi sağlanıyor, bu enzim karbonhidratların yakılmasını, dolayısıyla da yağların çözülmesini sağlıyor.

Uzmanlar, A ve C vitaminlerinin yanında kalsiyum, potasyum, demir, manganez, fosfor gibi mineraller ihtiva eden enginarın, önemli bir besin kaynağı olduğunu belirterek, faydalarını hakkında aşağıdaki bilgileri vermişlerdir.

"Safrayı uyarıcı (kloretik), idrar söktürücü (diüretik), kolesterol düşürücü (hipokolesterolemik) ve kan yağı seviyesini düşürücü (antilipidemik) etkisi bulunuyor.
Enginarda bulunan ana kimyasallar çeşitli olmakla beraber, karaciğer üzerindeki olumlu etkilerinde bitkinin yapraklarında yoğun olarak bulunan sinarin (cynarin) adlı madde rol oynuyor. Sinarin karaciğer, safra kesesi, böbrek ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım ediyor.
Araştırmalar, enginarın toksinlerin etkilerine karşı karaciğeri koruduğunu gösteriyor. Karaciğerdeki kan dolaşımını artırdığı ve hücre bölünmesini teşvik ettiği bilinen enginar, böylece gıdaların enerjiye dönüşmesinde büyük rolü bulunan karaciğerin kendini yenilemesine yardımcı oluyor.
Enginarın en önemli etkisi ise kan yağı seviyesini düşürmesi. Karaciğerdeki yağ depolarını harekete geçiren enginar, kolesterol sentezi oranının düşürülmesine yardımcı oluyor.
Yapılan çalışmalarda enginarın kandaki toplam kolesterolün, LDL ve trigliserit miktarının düşürülmesine yardımcı olduğu gözlemlendi."



CİVANPERCEMİ





Diğer isimleri :
Binbiryaprak, Yaşlı Adam Biberi, Asker Yarası, Şövalye Binyaprağı, Bin ot, Burun kanaması, Marangoz Otu, Kan değeri, Sağlam O


Özellikleri 
    Civanperçemi ilaç gibi kullanılabilen, çok değerli bir şifalı ottur. Birçok bilimsel kanıtıyla alternatif tıpta, bir antiseptik *( cilde ve dışarı açılan boşlukların mukozasına dıştan uygulanarak kullanılan antimikrobik madde), antipasmodik *( spazmı önleyen veya yok eden madde), astrenjan *( vücutta yumuşak dokuların kasılmasını sağlayan, kanamayı ve salgılamayı kontrol altına alan madde), karminatif *( mide ve bağırsaklardaki aşırı gazı yok eden madde), diyaforetik *(terlemeyi arttıran madde), sindirimi kolaylaştırıcı, uyarıcı *( psikiyatride; beyin ve sinir sisteminin işlevini hızlandıran kimyasal madde), tonik ve vazodilator *( damar düz kasını gevşeterek damarı genişleten) olarak kullanılır. Civanperçemi, soğuk algınlığı, kramplar, ateşlenmeler, böbrek düzensizlikleri, diş ağrılarına karşı, tahriş olmuş cilde, kanamalar ve kadınların adet dönemini düzene sokmak için kullanılır. Safra akışını uyarıcıdır ve kanı temizler. Şifalı çayı, şiddetli soğuk algınlıkları ve gripler için, mide ülserleri için, mide krampları, apseler, travma ve kanamalar için ve iltihap azaltıcı olarak kullanılan çok iyi bir 
BİTKİDİR 
Reçete 
Bir aromatik çaya : 1 çay kaşığı kurutulmuş otu 1 fincan kaynamış suya ekleyin, tadını tatlılaştırmak için 10 dakika demlemeye bırakın. Yatma vaktinde alınız.


Kandil çiçeği, bindir yaprak otu adlarıyla da tanınan civanperçemi bitkisi, özellikle  kadınlar için vazgeçilmez bir yardımcıdır. Hem bitki uzmanı hem de bir rahip olan Kneipp yazılarında civanperçemi için söyle der; "arada sırada da olsa, hanımlar ona el atsalardı pek çok hastalığı çekmemiş olurlardı."


 Bu bitki, bayanların sancılı ve depresif gecen regl dönemlerinde, menopoz öncesi ve sonrası çekilen rahatsızlıklarda çok etkilidir.


 Ayni zamanda kadınların üreme organları için de pek çok faydası vardır. Rahim kanseri, çeşitli rahim rahatsızlıkları, yumurtalık iltihaplarında içilen civanperçemi çayları çok yararlıdır. Miyomlar ve beyaz akıntılar için, yarım banyolar tavsiye edilebilir.


  Yarım banyo için; 100 gr civanperçeminin yaprak ve çiçekleri tam olarak geceden soğuk suyun içine konur. Ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılıp, banyo suyuna ilave edilerek kullanılır. Yalnız banyo sırasında böbrek bölgesi suyun dışında kalmalıdır. 15 k. suda kalınır banyo sonrası kurulanmadan havluya sarınarak bir saat kadar dinlenilir.


  Çay; Bir dolu tatlı kasığı civanperçemi ¼ litre kaynar suya ilave edilerek 3 k. demlenir, sonra süzülerek, sıcak olarak yudum yudum içilir. Oldukça acı olan bu çayı içerken, şeker, tatlandırıcı gibi ilaveler yapmamak gerekir. Bitki çaylarına eklenen bu ilaveler, bitkilerin içindeki kimyasal maddelerle  reaksiyon verebilirler. Maksimum fayda sağlamak için bunlara dikkat etmek gerekir. Bizim bayanlara tavsiyemiz, hiç olmazsa yılda iki kez birer haftalık kür olarak  bu bitkiyi tüketmeleridir.


  Eski şifa kitaplarında civanperçemi “tüm hastalıkların çaresi” olarak anılır. Kanı temizleme özelliğine sahip olan bu bitki, ayrıca Hepatit-B, mide, hazımsızlık, romatizma, karaciğer rahatsızlıkları, bağırsak iltihapları ve hareketlerini düzenlemede çok faydalıdır.
Civanperçemi, dolaşım sistemi rahatsızlıklarında ve damar spazmlarını hafifletmek için de tavsiye edilir.


Bitkinin kullanılan kısmı, yapraklı ve çiçekli dallarıdır. Dallar ve çiçekler henüz tamamen açılmadan toplanır ve gölgede kurutulur. Bitkinin bu kısımları uçucu yağ, sabit yağ ve acı glikozit maddelerini ihtiva ederler. Kuvvet verici, uyarıcı, idrar ve gaz söktürücüdür. İçersindeki Sincolden dolayı antiseptik, balgam söktürücü ve midevidir. Yara iyi edici bir özelliği vardır. Basurda sulu hulasası fitil halinde verilir.


Hayatımızdan ayrı düşünemeyeceğimiz bir şifalı bitkidir. Türkiye'de 40 kadar civanperçemi türü bulunmakta ve bunların birçoğu  kullanılmaktadır. Türlerine göre 5-100 cm yükseklikte, yapraklar yünlü gibi tüylü ve parçalı, çiçekleri ; beyaz, fildişi beyazı, soluk sarı veya altın sarısı rengindedir. Çok yıllık ve otsu bir bitkidir. Mavimtrak renkli bir uçucu yağ taşır. Bu uçucu yağda azulen, limonen, sineol, borneol, pinenler, seskiterenler vardır. Bitki çayırlarda, dar tarla yollarında, yol kıyılarında ve tahıl tarlalarının kenarlarında kümeler halinde yetişir. Güneşli havalarda çevresine aromalı keskin bir koku yayar. Aslında çiçekleri, güneşin en etkili olduğu saatlerde toplamak gerekir, çünkü o sıralarda eterli yağları ve şifalı gücü doruk noktasında olur. (Referans2: Prof. Dr.Turhan Baytop)

Civanperçemi oturma banyoları da sağlık için çok yararlıdır. Kol ve bacaklardaki sinir iltihaplanmalarında, civanperçemi katkısıyla yapılacak kol ve bacak banyoları çok rahatlatıcıdır. Fakat, bitki öğle güneşinde toplanmalıdır.
    Dr. Lutze, civanperçemini şu hastalıklara öneriyor: (Referans1: M.Treben)
·         Kanın kafaya sancılı biçimde basıncı
·         Baş dönmesi
·         Bulantı
·         Göz sulanması eşliğindeki göz rahatsızlıkları
·         Göz sancıları
·         Burun kanaması
·         Hava şartlarından kaynaklanan migren krizi
   Düzenli olarak içilen bitki çayı ile migren tümüyle iyileşebilir.  Bedeni temizleyici etkisi sayesinde, yıllar boyu yer etmiş hastalıkları bedenimizden
dışarı atabiliriz. Civanperçeminin en iyi biçimde ve doğrudan kemik iliğini etkilediğini ve orada  kan üretimini düzene soktuğunu özellikle belirtmek gerekir. Bu gücü sayesinde bitki, kemik iliği hastalıklarında, çay kürleri, banyolar  ve tentür kullanımı yolu ile yardımcı olabilir.  Mide kanamalarında ve basur (hemoroid) kanamalarında olduğu kadar, mide basıncı ve mide yanmalarına karşı bitki çayı çok kısa sürede başarı sağlayabilir. Soğuk algınlıklarında, sırt veya romatizma ağrılarında bitki çayı elden geldiğince sıcak olarak içilmelidir. Bitki çayı böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar, iştahsızlığı giderir, gazları ve mide kramplarını, karaciğer düzensizliklerini, mide ve bağırsak kanalı iltihaplarını iyileştirmeye yardım eder ve bağırsak beze çalışmalarını düzenleyerek, dışkılamayı kolaylaştırır. Kan dolaşımına ve damar kramplarına karşı çok etkili olduğu için bitki çayını koroner yetmezliğinde de önerilebilir. Rahatsız edici vajinal kaşıntılar, bitkinin kaynama suyu ile yapılan yıkama ve oturma banyoları sayesinde yok olabilirler. Civanperçemi çiçeklerinden, basura karşı etkili bir merhem hazırlanabilir. (Referans1: M.Treben)
UYARILAR:
Civanperçeminin gebelik süresince kullanılmaması tavsiye edilir. Bazı duyarlı kişilerde alerjik tepkilere yol açabilir. Başkaca bilinen bir yan etkisi yoktur

FARSAK KAHVESİ




Projenin kaynağı; insan, toprak, su , genleri oynanmamış doğal tohum doğanın insanlara sunduğu ürün ve hayvan varlığımızdır.

UFRAD Farsak Projesini bir marka halinde dünyaya tanıtmak üzere 17.06.2009 tarihinde oybirliği ile projeyi destekleme kararı almıştır. Bu tür bir karar UFRAD’ın aldığı ilk karardır. www.franchise-net.com.tr

Proje kapsamında ilk olarak doğal kozmetik ürünler üretilmiştir. Bu ürünler yaklaşık olarak 7 yıllık bir çalışmanın sonucudur. Doğada var olan daha önce dedelerimizin, ninelerimizin kullandığı doğal maddeler üniversite işbirliği ile doğru karışımlarla ve özverili çalışmalar sonucunda bilimsel olarak denenerek son şeklini almıştır.

 Gıda tarafında "Farsak Kahvesi" üretimi yapılmaktadır. Bu kahve solunum yolu rahatsızlıkları ve KOAH' da oldukça etkilidir. İnsan vücuduna sayısız faydaları bulunmaktadır. Bu kahvenin de yakında seri üretimine başlanacaktır.

Özgür tavuk yumurtası tavukçuluk konusunda uzman olan  Çukurova  üniversitesi  Prof.Dr  Nazım …………..hocamızı ve ziraat fakültesi  öğrencilerinin ve köylülerimizin katkılarıyla üretime adana da başlamış Kardeş ailelere ulaştırırmış.

ZEYTİ SUYU (yağ)  ZEYTİN KONUSUNDA UZMAN OLAN Çukurova Üniversitesi prof.dr ömer gezerel hocamızın ,üniversite öğrencilerinin köylülerimizin katkılarıyla doğal ortamda doğal olarak yetişen zeytin ağaçlarında tek tek toplanarak  aynı gün düşük ısıda sıkılarak üretilen zeytin suyu  üretimine başlamıştır. sedef, mantar, egzama hastalığı için çok etkilidir.

DİĞER ÜRÜNLERİMİZİDE ÜNİVERSİTELERİN KATKILARIYLA ÜRETİLMEKTEDİR

Projenin kurumsallaşması kapsamında Nisan 2011 de ilk olarak "Farsak Projesi Ltd. Şti." firması kurulmuştur. Farsak Projesi ürünleri bu şekilde pazarlanacaktır. Yurt içinde ve yurt dışında bayii ve temsilcilikler verilecektir.

 Daha sonra "Farsak Kırsal Kalkınma Derneği" kurulacaktır. Bu derneğin kurulma çalışmalarına başlanmış olup, projeye gönül vermiş olan herkesi bu derneğin çatısı altında toplanmaya davet ediyoruz.

Dernek ilk etapta köylerde altı işletme üstü ev olarak kullanılacak olan iki katlı mini fabrikalar ve üretim tesisleri kuracak ve köylünün ürünlerini burada değerlendirecektir. Türkiye genelinde her köy ve kırsal alan taranacak olup, buralarda bulunan ve henüz keşfedilmemiş, değeri bilinmeyen doğal maddeler ortaya çıkarılacaktır. Bu kapsamda çevrenizde bulunan ve değerli olduğunu düşündüğünüz maddelerin proje kapsamında değerlendirilmesi için bize başvurabilirsiniz







Modern zamanlardan yüzyıllar öncesinde, Argan yağı, Fas'a özel Argan ağacı tohumlarından eldeedilmekteydi. Yüksek besin ve kozmetik değeri ve sayısız iyileştirici özelliklerinden dolayı Fas'ın yerli halkı için oldukça kıymetliydi. 


Bugün, E Vitamini bakımından zengin bu yağ yaşlanmayı önleyici özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Argan yağının kırışıkların görünümünü azaltmaya, cildin elastikiyetini güçlendirmeye ve cildin genel sağlığı ve canlılığını artırmaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Aynı zamanda, cildi UV ışınlarına ve erken yaşlanmaya karşı koruduğu da bilinmektedir. 


Argan yağının %80'i, Omega-9 (Oleik asit) ve Omega-6 (linoleik asit) dahil olmak üzere, serbest radikallerin engellenmesi açısından önem taşıyan ve hücre oluşumuna yardımcı olan temel doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır. 

Hiç yorum yok: