17 Ocak 2012 Salı

Ürün Tanımı ve Faydaları

Kudret narı



•Mideye iyi gelir: Kudret narı mide bağırsak rahatsızlıklarında ilk akla gelen besinlerdendir. Ülser, gastrit, kolit, kabızlık gibi sorunlara karşı kullanılmaktadır. Kırk gün süreyle kür yapılması önerilmektedir.
•Yaraların iyileşmesi için kudret narı iyi bir doğal alternatiftir.


•Kadınlarda görülen vajina yaraları için zeytinyağında bekletilmiş kudret narı kullanılabilir.
•Egzama ve sedefe iyi gelmesi kudret narı yararları arasındadır. Bu durumlarda merhem olarak kullanılır.
•Şeker hastalığına iyi gelir: Kudret narı şeker rahatsızlığına karşı da faydalıdır. Geleneksel Çin Tıbbında kudret narından yapılan ekstrenin şeker hastalığına olumlu etkiler yaptığı yapılan araştırmalarda tespit edilmiştir. Kudret narının içinde bulunan dört maddenin şekeri düzenlediği bu araştırmalarda ortaya çıkmıştır.



Rezene Tohumu



Şifalı bitkiler den Rezene’nin bilinen diğer isimleri arasında arapsaçı, meyena ve raziyane bulunmaktadır. Rezene bitkisi dünyada Avrupa, Afrika ve asya kıtalarında yetişmektedir. Ülkemizde ise İstanbul, İzmit, Çanakkale, Zonguldak gibi denize kıyısı olan illerimizde yetişmektedir. Rezene bitkisinin sarı çiçekleri bulunmaktadır. Uzun süre yaşayan otsu bir bitkidir. İçerisinde bol miktarda yağ bulunmaktadır. Bu yağlar uçucu yağlardır. Rezene çayının en çok bilinen faydası iştah açıcı özelliğe sahip olmasıdır.


Isırgan otu



Ülkemizde bol miktarda yetişen, boyu 20 cm ile 60 cm arasında değişen, genelde sulak yerlerde ya da yol kenarlarında görülen bir bitki çeşididir. Şifalı Bitkiler Isırgan otu denilmesinin sebebi cilde değdiğinde oluşturduğu kaşınma ve yanma hissidir.

Isırgan otu halk arasında afrodizyak bir ürün olarak kullanılabilmektedir. Kereviz Tohumu ve Koyun Sütü ile karıştırılan Isırgan Otu afrodizyak etki göstermektedir


Zencefil




İştah açıcıdır,
Antiseptik özelliği kanın temiz kalmasını sağlar,
Mideyi düzenler,
Mide bulantılarını giderir,
Mide ağrılarında ve hazımsızlıkta iyi bir seçimdir,
... Bağırsaklarda biriken ve atılamayan gazların kolaylıkla atılmasını sağlar(colic),
Solunum yollarını açar,
kanın yapısını daha akışkan hale getirir(ki bu kalbin daha rahat çalışmaı demektir)
Vücutta sıcaklık ve terleme meydana getirir.
Zencefil gerçekten iyi bir anti oksidandır(oksitleri temizler dışarıya atılmasına yardımcı olur)
Kalp ritminin düzene girmesini sağlar,
özellikle romatizmal rahatsızlıklarda bin yıllardır kullanılmaktadır.
Baş ağrılarını gideici özelliği vardır,Zencefil
Uykuyu rahatlatır,
Kandaki kollesterolu diğer bir çok bitkiye nazaran daha fazla oranda düşürür,
Bu ve buna benzer daha bir çok faydaları vardır zencefilin


Keten tohumu



İÇİNDEKİLER:Tohumda %35 yağ Linolik asit %5 sümüksü madde Cyanogene iikozit limarin Enzim linaze Lesitin E vitamini

YAN TESİRİ: Normalde bilinen herhangi bir yan tesiri yoktur.

TAVSİYE: Ketenin Anadolu’da tarımı yapılmaktadır. Keten tohumundan elde edilen bezir yağı, yıllarca İnebolu, Kastamonu

ve bazı yörelerde yemeklik yağ olarak kullanılmıştır.

Beziryağı, midede biraz şişkinlik yapar.
Havada çabuk kuruduğu için boyacılıkta kullanılır. Bitkinin sapından keten ip elde edilip, sağlıklı keten elbiseler üretilir. Keten bezinden yapılmış çarşafa yatmak, ketenden mamul iç çamaşırı giymenin böbrek taşı oluşumunu engelleyici etkisi vardır.Keten tohumu kavrulup şekerle yenirse, ses tutulmasına faydalıdır.
ŞİFASI:
1) Ağrı kesici: Keten tohumu öğütülüp balla macun yapılarak yenmeye devam
2) Mide ülseri: Keten tohumu, nane ve kekikle öğütülüp balla karıştırılarak macun yapılıp aç karma öğünde 1 ‘er şeker kaşığı yenmeye devam edilir.

3) Mide ve bağırsak iltihapları: Keten tohumu, ıhlamur ile macun yapılıp yenmeye devam edilir.

4) Bronşit, nezle, öksürük: Keten tohumu, ıhlamur ve meyan köküyle öğütülüp balla macun yapılıp yenmeye devam edilirse, içerisini yumuşatır, balgam söktürür, soğuktan mütevellit hastalıkları geçirir.
5) Basur: Keten tohumu, ıhlamur, meyan kökü ceviz yaprağıyla beraber övünülüp balla macun yapılıp yemeklerden 1 saat önce 1 ‘er şeker kaşığı yenir.

6) Böbrek taşı ve iltihabi: Keten tohumu, ayrık otu kökü, atkuyruğu ile beraber öğütülüp balla macun yapılarak günde 3’er kez yenmeye devam edilir.

7) Çıban: Keten tohumu öğütülüp kaynatılır, lapa olarak çıbanın üzerine vurulur.

8) Yanık: Keten tohumu öğütülüp kaynatılır, içindeki sümüksü madde sıkarak alınır, yanık olan yere pansuman yapılır.

9) Cilt bakımı ve çiller: Keten tohumu, ıhlamur çiçeğiyle beraber öğütülüp kaynatılır, soğuyunca sıkılıp içindeki sümüksü madde çıkarılıp çillere masaj yapılır. Kırışıklıklara masaj yapılır.
10) Kanser: Keten tohumu, ısırgan otuyla beraber kaynatılıp balla macun yapılır, yenmeye devam edilir.



Polen



İÇİNDEKİLER:
B5 vitamini (bol miktarda) A1, B1 B2, B3, 84, B6, B7, B8, C, D, E, H, P, PP vitaminleri - Protein 22 çeşit amino asid - 27 çeşit madeni tuz Coenzim. Tabii homoin Karbonhidrat. Pigment Ferman terler
YAN TESİRİ: Bilinen herhangi bir yan tesiri yoktur.
TAVSİYE: Polen, arıların, çiçeklerden topladığı çiçek tozlarıdır. Koyanın önüne kurulan bir tuzakla bu çiçek tozları alınır. İnsan vücu...du için elzem bir gıdadır. Yoğun çiçek polenleri, o bitkinin şifasına göre belirlenebilir.
Mesela elma çiçeği.

ŞİFASI:
1) Vücuda kuvvet verici: Polen balla macun yapılıp yenmeye devam edilir.
2) Saç bakımı: Polen, zeytinyağı ile krem yapılıp saç diplenme sürülür. Polenli bal yenmeye devam edilir.
3) Kan yapıcı: Polen, ısırgan tohumu ile beraber balla macun yapılıp yenmeye devam edilir.
4) Kabızlık: Polen, sıcak bal şerbetinde eritilip müzmin Kabızlık durumunda içilir. Yemeklerden sonra 1 ‘er çay bardağı içilir.
5) Stres: Polenli bal macunu yenmeye devam edilir.
6) Bronşit, Astım, Nezle: Polenli bal macunu yenmeye devam edilir. Polen aç karnına 1’er tatlı kaşığı yenmeye devam edilir.
7) Kanser: Polen, ısırgan tohumu, şalgam tohumu ile beraber macun yapılıp yenmeye devam edilir.
8) Prostat: Polen, kereviz tohumu ile beraber macun yapılıp yenmeye devam edilir.
9) Cilt temizliği: Polen, zeytinyağı ile krem haline getirilip yüze sürülür.
10) Nekahet dönemi: Polen macunları hastaya yedirilirse hastanın çabuk iyi olması sağlanır.
11) Yaşlı ve bebelere: Poleni yalnız veya balla karıştırıp, sütle birlikte bebe ve yaslılara gelişmesi için yedirilir, içirilir


Havlıcan Kök




İÇİNDEKİLER: Nişasta Rezin Uçan yağ Tanen
YAN TESİRİ: Normalde herhangi bir yan tesiri yoktur.
TAVSİYE: Havlıcan, ısıtıcı, vücuda kuvvet verici bir baharattır. Yüzyıllardır yukarıdaki maksatlar için kullanılmıştır. Beli sıktırarak çocukların yatağa istemesini engeller. Havlıcan zambak gibi çiçekli ve köklü bir bitkidir. Menşei Hint ve Çin olmasına rağmen Çine gidip gelenler bu bitkiyi ülkemize ...kazandırırlarsa iyi bir hizmet yapmış olurlar. Baharatçılarda satılan hazanbel kökleri, Havlıcan bitkisinin zambak köküne benzer köklerinin kurutulmuş halidir.
ŞİFASI:
1) Romatizma, kulunç: Havlıcan kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir.
2) Yatağa işeyen çocuklar için: Havlıcan kaynatılıp balla tatlanlandırılarak içilir. Havlıcan, civanperçemi öğütülüp, incir, hurma ve balla karıştırılarak macun yapılıp yenmeye devam edilir.
3) Vücuda kuvvet verici: Havlıcan, ısırgan otu tohumu, keten tohumu, polen öğütülüp balla macun yapılarak yenmeye devam edilir.
4) Balgam söktürücü: Havlıcan, ıhlamur ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
5) Mide ekşimesi: Havlıcan kaynatılıp balla tatlanlandırılarak içilir.
6) Gaz söktürücü: 1 su bardağı il ikbal şerbetine Havlıcan unu katılıp içilir.
7) Adet söktürücü: Havlıcan kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir.
8) İdrar söktürücü: Aynı uygulama yapılır.
9) Öksürük, bronşit: Aynı uygulama yapılır.
1O) İçerisini ısıtıcı: Aynı uygulama yapılır.
11) Ağız kokusu: Havlıcan kökü çiğnenir.
12) Mafsal Ağrıları: Havlıcan kökü, kaynatılıp, balla tatlanlandırılarak 1’er çay / su bardağı içilir



MSR SANDALOZ (SANDAROZ)



Sakızlı KARIŞIM yemeklerden 30 - 45 dakika önce bir Tatlı kaşığı Toz karışımı üç yemek kaşığı yoğurt ile karıştırarak tüketiniz yada bir Tatlı kaşığı tozu bir bardak su veya meyve suyuyla karıştırarak da kullanabilirsiniz. Ürünümüz çay degildir, kaynatma veya demleme gibi sıcak uygulanan yöntemlerle yapılmaz.
Midesinde rahatsızlığı olanların yemekle birlikte Almasi önerilir .... Ürünü aralıksız 3 ay kullanılması ve daha sonra bünyenin kendi düzenini sağlaması için 2 ay bırakılması Tavsiye edilir.
MSR SANDALOZ Sakızlı KARIŞIM FAYDALARI Ağları çözer.
Metabolizmayı hızlandırır. Kolestrolü düşürür. Tansiyonu dengeler.
Tokluk hissi SağlarBağırsak çalıştırır



Kitre



1) Öksürük, balgam: 10 gr. kitre, 200 gr. sıcak su içinde eritilip, şeker ve badem ile beraber yenir.
2) Böbrek rahatsızlıkları: 10 gr. kitre, 200 gr. sıcak bal şerbetinde eritilip içilmeye devam edilir.
3) Vücudu şişmanlatıcı: 10 gr. kitre, 200 gr. sıcak Süt içinde eritilip içilmeye devam edilir
4) Boğaz iltihabi: Kitre zamkı ağızda emilir
5) bademcik: Kitre zamkı ağızda emilir
6) Ağız içi yaralar: Kitre, zamkı ağızda emilir.
7) Yara: Kitre, Zeytinyağı ile krem yapılıp yaralara sürülür



ILHAMUR



ŞİFASI:
1) Öksürük, balgam: Ihlamur demletilip içilirse göğsü yumuşatır, rahatlatır, terletir.
2) mide rahatsızlıkları: Ihlamur sade olarak kaynatılıp içilirse hazmı kolaylaştırır, kekik, nane, rezene ile demletilip içilirse mide yanması, kusma gibi rahatsızlıklarda uzun süre kullanılır.
3) Saçları kuvvetlendirici: Ihlamur kaynatılıp suyu ile bas yıkanırsa saçları Besler.
4) Kulunç ve bel Ağrıları: Ihlamur, Selvi kozalağı ile beraber kaynatılıp içilirse ve içmeye devam edilirse faydalıdır.


Ada Çayı



ŞİFASI:
1 - Nefes darlığı: adaçayı, sinirli otla beraber demlenip içilmeye devam edilirse nefes darlığına faydalıdır
2 - Kan temizleyici: adaçayı, kekikle beraber demlenip, balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse kani temizler
3 - Öksürük, Bronşit: adaçayı, kekik , papatya, nane gibi bitkilerle demlenip içilirse öksürüğe faydalıdır
4 - Halsizlik - Bitkinlik: adaçayı demlenip balla tat ... landırılıp içilir.
5 - mide rahatsızlıkları: adaçayı, mide bulantısı, gaz ve Hazım problemlerinde faydalıdır
6 - Kalp güçlendirici: adaçayı, Alic, oğul otu gibi bitkilerle demlenip içilmeye devam edilirse faydalıdır.
7 - Dişleri beyazlatıcı: adaçayı, öğütülüp losyonu dişlere sürülürse dişleri beyazlatır
8 - Saçları kuvvetlendirici: adaçayı losyonu ile Saçlar yıkanırsa, saçları Besler
9 - Şeker hastalığı: adaçayı kaynatılıp içilmeye devam edilirse şekeri düşürür.
10 - sinirleri teskin edici: adaçayı, Karabaş otuyla beraber demlenip içilirse sinirleri teskin Eder
11 - Ansajin, Ağız ve Boğaz iltihabi: adaçayı, papatya ile demlenip Gargara yapılır ve içilmeye devam edilir.
12 - Egzama-Mayasıl: adaçayı losyon yapılıp Gunde 1-2 kere Pansuman yapılır.




Aynı sefa çiçeği



İÇİNDEKİLER
Uçan yağ Krotin Likopin Fiavoksantin Fitostenn Fermentler Kalenden Fitonzidler Glikozidler C vitamini Saponin Kartotin

YAN TESİRİ:
Normalde herhangi bir yan tesiri yoktur.

ŞİFASI:
1) Adet düzenleyici: Aynı safa yaprak ve çiçekleri demlenip balla tatlanlandırılarak içilmeye devam edilir.
2) Safra söktürücü: Aynı safa yaprak ve çiçekleri demlenip balla tatlanlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir.
3) İştah açıcı: Aynı safa çiçekleri demlenip balla tatlandırılır, aç karnına ve yemek esnasında içilir.
4) Yatıştırıcı, sinir gerginliği: Yaprak ve çiçekleri demlenip balla tatlanlandırılarak içilmeye devam edilir.
5) Kalp rahatlatıcı: Yaprak ve çiçekleri demlenip balla tatlandırılıp soğuk olarak içilmeye devam edilir.
6) Mide ve bağırsak iltihabı: Aynı safa çiçek ve yaprakları demlenip balla tatlanlandırılarak aç karnına içilmeye devam edilir.
7) Böbrek ve rahim iltihapları: Çiçek ve yaprakları demlenip balla tatlanlandırılarak içilmeye devam edilir.
8) Cerahatli yara ve çıban: Aynı safa çiçek ve yaprakları lapa yapılıp vurulur.
9) Sedef: Aynı safa çiçeği demlenip içilmeye devam edilir.



mayıs papatyası




Çocuklara özellikle, kramplarda ve karın ağrılarında papatya çayı içirilebilir. Papatya çiçeği, gaz birikiminde, ishalde, deri döküntülerinde, mide rahatsızlıklarında ve balgamlanmalarda yardım eder. Ayrıca, adet görme aksaklıklarında, adet görememe hallerinde ve daha başka nitelikteki, dölyatağı (rahim) şikayetlerinde, uykusuzluk, testis iltihabı, yüksek ateş, yara ve diş ağrılarında yardımcı olabilir. Papatya, terletici, sakinleştirici ve kramp çözücü etkilere sahip olmasının yanı sıra, her tür iltihaplanmalarda ve özellikle mukoza iltihaplarında dezenfeksiyon ve iltihap kurutucu olarak kullanılabilir. Göz ve gözkapağı iltihaplarında, kaşıntılı ve akıntılı deri döküntülerinde dıştan kompres ve yıkama olarak, diş ağrısında gargara olarak ve ayrıca yaraların yıkanmasında kullanılır. Bir olay yüzünden kızgınlığa kapıldığınızda veya sinirlendiğinizde, hemen bir bardak papatya çayı içiniz; kalbiniz zarar görmeden, hemen sakinleşeceksiniz. Ağrılı bölgelere, kurutulmuş papatya ile doldurulmuş sıcak yastıklar koymak (Bitki Yastığı) da özellikle önerilir. Yatıştırıcı etki içeren papatya banyoları ve yıkanmaları da tüm sinir sistemini en iyi biçimde etkiler. Ağır hastalıklardan, bitkinlik hallerinden sonra kendinizi çok iyi hissetmeye başlayacak ve rahatlayacaksınız. Yüz ve cilt güzelliği bakımında da papatyayı unutmamalısınız. Kaynatılmış bitki suyu ile haftada bir kere yüzünüzü yıkayacak olursanız, cildinizin nasıl tazelendiğini ve sağlıklı bir renk kazandığını göreceksiniz. Saç bakımında da, özellikle saçları açık renk olanlar, kaynatılmış papatya suyu kullanmalıdırlar. Böyle yıkanacak olurlarsa, saçlarınız güzelleşecek ve göz okşayıcı parlaklık kazanacaktır. Papatya merhemi, basura karşı kullanılabilir. Papatya buğusu kullanarak, nezle ve sinüzit kısa sürede iyileştirilebilir. Antik çağda bile, sinir ağrıları ve romatizma, papatya yağı ile masaj yapılarak tedavi ediliyordu. Eski bitki kitaplarında yazdığına göre, papatya yağı, organların yorgunluğunu alır ve kaynatılmış bitki lapası hasta mesanenin üstüne uygulandığında, ağrıları hafifletebilir.

Kullanım Biçimleri:

Çay hazırlamak: Yarım veya bir tatlı kaşığı dolusu çiçek, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır (Kaynatılmaz), 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür.

Banyo katkısı: Tam banyo için dört avuç dolusu, yüz veya saç yıkamak için bir avuç dolusu papatya çayı haşlanır, 10 dakika demlendikten sonra banyo suyuna eklenir.

Kompresler: Bir bardak kaynar süt, bir yemek kaşığı dolusu çiçeğin üstüne dökülür, demlenmesi için 8-10 dakika beklenir ve posası süzüldükten sonra sıcak sütle kompresler yapılır.

Bitki yastığı: Keten bezinden yapılmış bir yastık, kurutulmuş çiçeklerle doldurulur ve ağzı dikilir. Kuru bir tavda iyice ısıtılır ve hasta organın üstüne koyulur.

Papatya yağı: Güneşli havada toplanmış çiçekler, bir şişenin içine gevşekçe doldurulur ve üstüne sızma zeytinyağı, çiçekleri örtecek kadar eklenir. Şişe 14 gün boyunca, arada bir çalkalanarak ve kapağı açılarak, güneşte bekletilir. süre sonunda tülbentten süzülür ve koyu renkli şişelerde, serin bir yerde saklanır.

Papatya merhemi: 250g içyağı ( veya margarin ) tavada iyice kızdırılır ve iki avuç dolusu taze çiçek içine eklenir. Tavadakiler köpüklenmeye başlayınca karıştırılır, ağzı kapanarak serin bir yere bırakılır. Ertesi gün yeniden ısıtılır, tülbentten geçirilerek süzülür ve cam veya porselen merhem kaplarına aktarılır. Buzdolabında saklanmalıdır.

Papatya Buğusu: İçinde su kaynayan bir kabın üstüne yerleştirilen süzgecin içine, taze veya kurutulmuş bitkiler konduktan sonra, süzgecin üstü kapanır. Bir süre sonra , yumuşamış olan bu sıcak bitkiler çıkan buhar genize çekilir

İLAÇ GİBİSİN PAPATYA
Uykusuzluk, ateş ağrı, kramp, gaz şikayetlerine karşı etkili olan papatyanın faydaları saymakla bitmiyor. Aynı zamanda kozmetik ürün niyetine kullanmak mümkün. Papatya suyuyla yıkanan cilt diriliğini korurken saçlar da parlaklık kazanıyor

Tabiat ana en doğal çözümleri kendi içinde saklıyor. Doğru şekilde kullanıldığında birçok bitki şifa kaynağı. Ancak, bitkiler üzerine çalışma yapan bilim adamları uyarıyor: 'Her bitkinin özelliği farklı. Kaş yapayım derken göz çıkarmamak için son derece dikkatli olmalı.' Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Yıldırım, papatyanın küçük çocuklarda bile güvenle kullanılabileceğini söylüyor. Yıldırım, papatyanın hangi şikayetler üzerinde etkili olduğunu şöyle anlatıyor: 'Kramplarda ve karın ağrılarında çocuklara papatya çayı içirilebilir. Papatya çiçeği, gaz birikimine, ishale, mide rahatsızlıklarına, uykusuzluğa, adet düzensizliklerine, yüksek ateşe karşı etkilidir. Sakinleştirici olarak da kullanılır. İltihaplanmalarda antibiyotik tedavisine destek amaçlı uygulanabilir.' Yıldırım, papatya kullanımıyla ilgili şu uyarıda bulunuyor: 'Günde 2-3 bardaktan fazla çay alındığında mide bulantısı yapar. Hamilerde ağız yolu ile kullanımı sakıncalıdır.'Bu yayını daralt


Melissa



Akdeniz iklimine sahip ülkelerde park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir .Akdeniz ülkeleri ve K.Amerika’da ,İspanya ve Doğu Avrupa ülkelerinde kültürü yapılır.Tedavi alanında kullanılmak üzere yetiştirilir.Yayıldığı ülkeler; Fransa, Bulgaristan, Almanya, Romanya’dır. Ülkemizde ise İstanbul, Bursa, Ege ve Akdeniz bölgesinde yaygın olarak yetişmektedir. 3-5 metre yükseklikte soluk sarı veya beyazımtırak çiçekli,yaprakları ince ve yumuşak tüylü kenarları dişlidir.Yaprakları uzun olanları da vardır.Limon gibi kokan çok yıllık otsu bir bitkidir.Çiçeklerin tepe kısmı,yaprakları kurutularak kullanılır. Yağıda çıkarılır.Yapraklar çiçeklenmeden önce toplanır.Çünkü,kendine özgü limon kokusunun önemli bölümünü çiçek açtıktan sonra yitirir.İnce kıyılır.Gölgede kurutulur.Kokusu olmayan türleri tedavi amaçlı kullanılmaz. Eski çağlardan beri sinirleri yatıştırıcı etkisi olduğu bilinen oğul otunun, karın-mide ağrısı, yatıştırıcı etkisi olduğu söylenir.Halk arasında "limon nanesi''limonotu olarak bilinen, literatürdeki adı ise "melissa" olan oğul otunun, stresten mide rahatsızlıklarına kadar birçok hastalığın tedavisinde oldukça etkili olduğu ve kokusundan dolayı rahatlatıcı özelliği bulunduğu bilinir. Oğul otundan, kokulu bir bitki olduğu için kozmetik sanayisinde de yaygın olarak faydalanılır.Faydalanma yönleri, daha çok Avrupa'da bilinir. Az miktarlarda özel yemeklerde kullanılır.Yapılan araştırmalar, oğul otunun 20. Yüzyıl'ın hastalığı olan stres ve kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceğini gösteriyor.
Tıbbi özelikler
Beyin, Kalp, Rahim ve Sindirim sistemi üzerinde koruyucu kuvvetlendirici, Spazm çözücü, Ruhsal ve Fiziksel sakinleştirici, Hazmı kolaylaştırıcı, Bağırsak gazlarını giderici, Terlemeyi önleyici, Bağırsak parazitlerini düşürücü, Sinir krizleri, Depresyon, Kulak çınlaması, Baygınlık, baş dönmesi, Kansızlık, Yara iyileştirici, Mikrop öldürücü, Aşırı gerginliğin getirmiş olduğu sinir krizlerine, Depresif huzursuzluklara, İstem dışı kasılmalara, hafıza zayıflığını giderir. Yağlı saç şampuanlarında, yıpranmış, cansız, ve güçsüz saç losyonlarında, ağız hijyen ürünlerinde, yağlı ciltler için temizleme maskelerinde, yaşlanmış ve yıpranmış ciltler için yenileyici kremlerde, hassas cilt losyonlarında kullanılır.



Civanperçemi



Civanperçemi ilaç gibi kullanılabilen, çok değerli bir şifalı ottur. Birçok bilimsel kanıtıyla alternatif tıpta, bir antiseptik *( cilde ve dışarı açılan boşlukların mukozasına dıştan uygulanarak kullanılan antimikrobik madde), antipasmodik *( spazmı önleyen veya yok eden madde), astrenjan *( vücutta yumuşak dokuların kasılmasını sağlayan, kanamayı ve salgılamayı kontrol altına alan madde), karminatif *( mide ve bağırsaklardaki aşırı gazı yok eden madde), diyaforetik *(terlemeyi arttıran madde), sindirimi kolaylaştırıcı, uyarıcı *( psikiyatride; beyin ve sinir sisteminin işlevini hızlandıran kimyasal madde), tonik ve vazodilator *( damar düz kasını gevşeterek damarı genişleten) olarak kullanılır. Civanperçemi, soğuk algınlığı, kramplar, ateşlenmeler, böbrek düzensizlikleri, diş ağrılarına karşı, tahriş olmuş cilde, kanamalar ve kadınların adet dönemini düzene sokmak için kullanılır. Safra akışını uyarıcıdır ve kanı temizler. Şifalı çayı, şiddetli soğuk algınlıkları ve gripler için, mide ülserleri için, mide krampları, apseler, travma ve kanamalar için ve iltihap azaltıcı olarak kullanılan çok iyi bir ilaçtır.

Reçete

Bir aromatik çaya : 1 çay kaşığı kurutulmuş otu 1 fincan kaynamış suya ekleyin, tadını tatlılaştırmak için 10 dakika demlemeye bırakın. Yatma vaktinde alınız.

Kandil çiçeği, bindir yaprak otu adlarıyla da tanınan civanperçemi bitkisi, özellikle kadınlar için vazgeçilmez bir yardımcıdır. Hem bitki uzmanı hem de bir rahip olan Kneipp yazılarında civanperçemi için söyle der; "arada sırada da olsa, hanımlar ona el atsalardı pek çok hastalığı çekmemiş olurlardı."

Bu bitki, bayanların sancılı ve depresif gecen regl dönemlerinde, menopoz öncesi ve sonrası çekilen rahatsızlıklarda çok etkilidir.

Ayni zamanda kadınların üreme organları için de pek çok faydası vardır. Rahim kanseri, çeşitli rahim rahatsızlıkları, yumurtalık iltihaplarında içilen civanperçemi çayları çok yararlıdır. Miyomlar ve beyaz akıntılar için, yarım banyolar tavsiye edilebilir.

Yarım banyo için; 100 gr civanperçeminin yaprak ve çiçekleri tam olarak geceden soğuk suyun içine konur. Ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılıp, banyo suyuna ilave edilerek kullanılır. Yalnız banyo sırasında böbrek bölgesi suyun dışında kalmalıdır. 15 k. suda kalınır banyo sonrası kurulanmadan havluya sarınarak bir saat kadar dinlenilir.

Çay; Bir dolu tatlı kasığı civanperçemi ¼ litre kaynar suya ilave edilerek 3 k. demlenir, sonra süzülerek, sıcak olarak yudum yudum içilir. Oldukça acı olan bu çayı içerken, şeker, tatlandırıcı gibi ilaveler yapmamak gerekir. Bitki çaylarına eklenen bu ilaveler, bitkilerin içindeki kimyasal maddelerle reaksiyon verebilirler. Maksimum fayda sağlamak için bunlara dikkat etmek gerekir. Bizim bayanlara tavsiyemiz, hiç olmazsa yılda iki kez birer haftalık kür olarak bu bitkiyi tüketmeleridir.

Eski şifa kitaplarında civanperçemi “tüm hastalıkların çaresi” olarak anılır. Kanı temizleme özelliğine sahip olan bu bitki, ayrıca Hepatit-B, mide, hazımsızlık, romatizma, karaciğer rahatsızlıkları, bağırsak iltihapları ve hareketlerini düzenlemede çok faydalıdır.

Civanperçemi, dolaşım sistemi rahatsızlıklarında ve damar spazmlarını hafifletmek için de tavsiye edilir.

Bitkinin kullanılan kısmı, yapraklı ve çiçekli dallarıdır. Dallar ve çiçekler henüz tamamen açılmadan toplanır ve gölgede kurutulur. Bitkinin bu kısımları uçucu yağ, sabit yağ ve acı glikozit maddelerini ihtiva ederler. Kuvvet verici, uyarıcı, idrar ve gaz söktürücüdür. İçersindeki Sincolden dolayı antiseptik, balgam söktürücü ve midevidir. Yara iyi edici bir özelliği vardır. Basurda sulu hulasası fitil halinde verilir.

Hayatımızdan ayrı düşünemeyeceğimiz bir şifalı bitkidir. Türkiye'de 40 kadar civanperçemi türü bulunmakta ve bunların birçoğu kullanılmaktadır. Türlerine göre 5-100 cm yükseklikte, yapraklar yünlü gibi tüylü ve parçalı, çiçekleri ; beyaz, fildişi beyazı, soluk sarı veya altın sarısı rengindedir. Çok yıllık ve otsu bir bitkidir. Mavimtrak renkli bir uçucu yağ taşır. Bu uçucu yağda azulen, limonen, sineol, borneol, pinenler, seskiterenler vardır. Bitki çayırlarda, dar tarla yollarında, yol kıyılarında ve tahıl tarlalarının kenarlarında kümeler halinde yetişir. Güneşli havalarda çevresine aromalı keskin bir koku yayar. Aslında çiçekleri, güneşin en etkili olduğu saatlerde toplamak gerekir, çünkü o sıralarda eterli yağları ve şifalı gücü doruk noktasında olur. (Referans2: Prof. Dr.Turhan Baytop)

Civanperçemi oturma banyoları da sağlık için çok yararlıdır. Kol ve bacaklardaki sinir iltihaplanmalarında, civanperçemi katkısıyla yapılacak kol ve bacak banyoları çok rahatlatıcıdır. Fakat, bitki öğle güneşinde toplanmalıdır.

Dr. Lutze, civanperçemini şu hastalıklara öneriyor: (Referans1: M.Treben)
· Kanın kafaya sancılı biçimde basıncı
· Baş dönmesi
· Bulantı
· Göz sulanması eşliğindeki göz rahatsızlıkları
· Göz sancıları
· Burun kanaması
· Hava şartlarından kaynaklanan migren krizi
Düzenli olarak içilen bitki çayı ile migren tümüyle iyileşebilir. Bedeni temizleyici etkisi sayesinde, yıllar boyu yer etmiş hastalıkları bedenimizden dışarı atabiliriz.

Civanperçeminin en iyi biçimde ve doğrudan kemik iliğini etkilediğini ve orada kan üretimini düzene soktuğunu özellikle belirtmek gerekir. Bu gücü sayesinde bitki, kemik iliği hastalıklarında, çay kürleri, banyolar ve tentür kullanımı yolu ile yardımcı olabilir. Mide kanamalarında ve basur (hemoroid) kanamalarında olduğu kadar, mide basıncı ve mide yanmalarına karşı bitki çayı çok kısa sürede başarı sağlayabilir. Soğuk algınlıklarında, sırt veya romatizma ağrılarında bitki çayı elden geldiğince sıcak olarak içilmelidir. Bitki çayı böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar, iştahsızlığı giderir, gazları ve mide kramplarını, karaciğer düzensizliklerini, mide ve bağırsak kanalı iltihaplarını iyileştirmeye yardım eder ve bağırsak beze çalışmalarını düzenleyerek, dışkılamayı kolaylaştırır. Kan dolaşımına ve damar kramplarına karşı çok etkili olduğu için bitki çayını koroner yetmezliğinde de önerilebilir. Rahatsız edici vajinal kaşıntılar, bitkinin kaynama suyu ile yapılan yıkama ve oturma banyoları sayesinde yok olabilirler. Civanperçemi çiçeklerinden, basura karşı etkili bir merhem hazırlanabilir. (Referans1: M.Treben)

UYARILAR:
Civanperçeminin gebelik süresince kullanılmaması tavsiye edilir. Bazı duyarlı kişilerde alerjik tepkilere yol açabilir. Başkaca bilinen bir yan etkisi yoktur



Karabaş otu




Kullanıldığı yerler: Ağrıları dindirir. Kalbe kuvvet verir. Balgam söker. Uyuşukluk giderir, zindelik verir. (*1)Sara ve beyin hastalıklarında kullanılır. Damar sertliğinde faydalıdır. (*2) Lavandula stoechas (yalancı Lavanta çiçeği) Marmara ve Ege bölgesinde yaygın yapraklarından uçucu yağ elde edilir,süs bitkisi olarak da yetiştirilir...

"Fransız lavantası diye de bilinen, karabaş otu, başta Batı bölgelerimizde olmakla birlikte İstanbul'da da yetişmekte. Egelilerin soğuk algınlıklarında sıkça başvurduğu bu güzel bitki de lavanta ailesinden, ancak İngiliz Lavantası gibi büyük çalı formunda değil. Kökten çıkan birkaç dalın üzerinde biberiye benzeri sivri yapraklar oluşuyor. Daha sonra bu dallar uzayıp, lavantadan daha büyük mor bir çiçeğe dönüşüyor. karabaş otunun çiçekleri, kara duta benzer. Üzerinde sonradan çıkan eflatun minik çiçekleri ise üzerine konmuş kelebekleri andırıyor. İngiliz lavantası diye bilinen lavanta, mis kokulu mor çiçekleri olan, uçuk mavimsi yeşil, sivri yapraklı, çalı formunda bir bitkidir. 90 santimetreye kadar uzayabilir, sıcak iklimleri ve kuru toprağı sever. Bir kere ektiniz mi, yerini de sevdiyse genişleyip kocaman bir çalı haline gelir. Odunsu dalların üzerinde oluşan çiçekler yeşilden mora döner, sonra hafiften kurur. İşte bu dönemde artık toplama zamanı gelmiştir. İngiliz lavantası Türkiye'de Ege ve Akdeniz'in dışında İç Anadolu'nun belli bölgelerinde de yetişir, ancak çoğunlukla ekilmesi ya da fideden yetiştirilmesi gerekir. Karabaş otu ise çoğunlukla yol kenarlarında, tepelerde bulunur. Kendiliğinden yetiştiği gibi, doğadan aldığınız bir kök, bahçenizde de yaşamını sürdürebilir. Her iki türde kuru topraklı ve güneşli yerleri sever. Her iki lavantanın da çiçekleri yaz aylarında, çiçekler açtığında toplanır ve gölgede kurutulur.


Sarı kantaron




Faydaları ve Kullanım Alanları
• Yaraların iyileşme sürecini hızlandırabilir
• Hafif ve orta şiddetteki depresyonlarda rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi vardır.
• Korku, endişe, kaygı, umutsuzluk ve çaresizlik duygularının giderilmesinde yardımcıdır.
• Siyatik, eklem iltihabı (artrit) ve pre-menstural kramplar (Adet öncesi ağrı ve sıkıntılar) giderilmesinde faydalıdır.
• Safra salgısını uygun yönde etkileyerek sindirim sistemini rahatlatabilir.
• Kronik yorgunluk sendromunda, uykusuzluk, menopoz dönemindeki sıkıntı, stres ve gerginliklerin giderilmesinde etkili olabilir.

.Her derde deva olduğundan bahsedilir.özellikle mide ağrılarına birebir geldiğini bizzat gözlemlenmiştir. Ayrıca zeytinyağına ufalanarak merhem haline
getirildikten sonra açık yaralara sürüldüğünde ,yaraların çok çabuk iyileşmesini sağlar.

Hastalar üzerindeki gözlemlerimize dayanarak ifade ediyoruz ki doğru Kantaron kullanımı ve düzenli içildiği takdirde kanser hücreleri üzerinde temizleyici bir etki görülmektedir.

— Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Oya Kaçar, kantaron otunun Avrupa’da son yıllarda hafif ve orta şiddetli depresyonların, stres, uykusuzluk, anksiyete gibi günlük yaşamı olumsuz etkileyen rahatsızlıkların tedavisinde basarıyla kullanıldığını, atidepresan olarak kullanılan sentetik ilaçların kullanımında karşılaşılan uykusuzluk, kilo kaybı, seksüel bozukluklar gibi ciddi yan etkilere de rastlanmadığını belirtti.

Yan Etkiler ve Etkileşimleri:
Hamilelerde kullanılması yeterli klinik çalışma olmadığı için önerilmez.
Bazı hastalarda sindirim bozukluklarına neden olmuştur.
Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir.Bu gibi hallerde kullanımı kesmek gerekir.



ZERDEÇAL



Latince ismi : Curcuma longa

Zerdeçal, zencefil familyasından lifli bir bitki olan Curcuma longa bitkisinin kökünden elde edilmektedir. Kaynatıldıktan ya da buharda bekletildikten sonra sonra kurutulur ve ufalanır. Başta Hindistan olmak üzere Çin ve Endonezya'da da yetiştirilmektedir. Hafif bir aroması ve zencefile benzer, keskin bir tadı vardır. Köri sosu yapımında kullanılan bir baharattır. Özellikle Hint mutfağında ve Güney Asya yemeklerinde kullanılır. Ayrıca hardal yapımında da kullanılmaktadır. Serin, kuru ve karanlık yerlerde saklanmalıdır. Parlak sarı rengiyle zerdeçal, M.Ö. 600'lü yıllardan bu yana boya, ilaç ve baharat olarak kullanılmaktadır. Marko Polo zerdeçalı “safranın yerini tutan ama safran olmayan bir sebze” olarak tanımlamıştır. Endonezyalılar bu baharatı düğün törenlerinde vücutlarının bazı bölümlerini boyamak için kullanırlardı. Zerdeçal ayrıca Asya'da mide ve karaciğer rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmıştır.

Nerelerde kullanılabilir?
Fümeler, turşular, zerde ve bazı keklerde kullanılır. Yumurtalı yemeklerde de kullanılmaktadır. Çorbalara ilave edilir ve safranın kullanıldığı her yerde kullanılabilir. Bir miktar margarini erittikten sonra içine zerdeçal ekleyerek sebzeler, makarna ve patatesin üzerine dökerek bir sos elde edebilirsiniz

Zerdeçal: Bilimselliği çok araştırılmış bir halk ilacı

Bir halk ilacı ve baharat olarak bildiğimiz zerdeçal aslında birçok hastalığın önlenmesinde ve hatta tedavisinde önemli roller oynar. Güney Asyalıların çok tükettiği zerdeçal ile ilgili binlerce araştırma yapılmıştır. Fakat ucuz olması nedeni ile ilaç sanayinin gözdeleri arasında değildir. Zerdeçal ile ilgili bu yazıyı ilginç bulacağınızı düşünüyoruz

Zerdeçal nedir?

Zerdeçal (zerdeçöp , zerdeçal , safran kökü, sarıboya, zerdeçav, hint safranı, CURCUMA LONGA L., Zingiberaceae) polifenolik bir bileşiktir(4).

Zerdeçal sarı çiçekli, büyük yapraklı ve rizomlu çok yıllk otsu bir bitkidir. Başta Pakistan, Hindistan, Çin ve Bangladeş olmak üzere Asya’nın tropik bölgelerde yetişir. Bitkinin toprak altındaki ana rizomları yumurta veya armut seklindedir. Yan rizomları ise parmak şeklindedir. Rizomların üst yüzü sarımsı, iç yüzü ise sarı renklidir. Acımsı bir tadı vardır.

Piyasada parmak şeklinde (rizom) ve toz şeklinde bulunur. İçinde onlarca madde bulunur. Fakat aktif maddesi kurkumindir. Zerdeçal tozunun yaklaşık 1:30- 1:100 kadarı curcumindir. 1 silme tatlı kaşığı zerdeçal 3 gramdır; ortalama 30-90 mg curcumin içerir.

200 mg/gün’lük dozlarda (yaklaşık 2-4 silme tatlı kaşığı toz) zerdeçalın antienflamatuvar, antikanserojen ve antiaterojenik olduğu gösterilmiştir. Bilinen bir yan etkisi yoktur.

Zerdeçal ipek kumaşlar ve ince derilerin boyanmasında ve kına yakmada da renklendirici olarak kullanılmaktadır

Zerdeçalın içindeki maddeler

» 1,8-CINEOLE (kgv) 30-720 ppm
» 2-BORNANOL (bt)
» 2-HYDROXY-METHYL-ANTHRAQUINONE (kgv)
» 4-HYDROXY-CINNAMOYL-(FERULOYL)-METHANE (kgv) 180 ppm
» ALPHA-ATLANTONE (kgv)
» ALPHA-PINENE (ey) 5,300 ppm
» ALPHA-TERPINEOL (kgv)
» AR-TURMERONE (kgv) 5,800 ppm
» ARABINOSE (kgv) 10,000 ppm
» ASCORBIC-ACID (kgv) 0-293 ppm
» ASH (kgv) 9,000-148,000 ppm
» AZULENE (kgv)

» BAKIR (kgv) 6-17 ppm
» BETA-CAROTENE (kgv)
» BETA-PINENE (ey) 2,700 ppm
» BETA-SESQUIPHELLANDRENE (kgv)
» BIS-(PARA-HYDROXY-CINNAMOYL)-METHANE (kgv) 1,360 ppm
» BIS-DESMETHOXYCURCUMIN (kgv) 67-27,000 ppm
» BISABOLENE (Kök)
» BORNEOL (kgv)
» BORON (Kök) 1-6 ppm
» CAFFEIC-ACID (kgv) 5 ppm
» CAPRYLIC-ACID (kgv)
» CARBOHYDRATES (kgv) 79,000-829,000 ppm
» CARYOPHYLLENE (ey)
» ÇİNKO (kgv) 22 ppm
» CINEOLE (ey) 29,200 ppm
» CINNAMIC-ACID (kgv)
» COBALT (kgv) 1 ppm

» CUMINYL-ALCOHOL (kgv)
» CURCUMENE (ey) 121,700 ppm
» CURCUMENOL (ey) 21,300 ppm
» CURCUMIN (kgv) 9-38,888 ppm
» CURDIONE (ey) 11,900 ppm
» CURLONE (kgv) 120 ppm
» CURZERENONE (kgv)
» CURZERENONE-C (ey) 20,400 ppm
» CYCLO-ISOPRENEMYRCENE (kgv) 8,500-29,750 ppm
» D-ALPHA-PHELLANDRENE (kgv) 30-720 ppm
» D-CAMPHENE (kgv) 480 ppm
» D-CAMPHOR (kgv) 30-1,500 ppm
» D-SABINENE (kgv) 20-432 ppm
» DEHYDROTURMERONE (kgv)

» DEMİR (kgv) 121-467 ppm

» DESMETHOXYCURCUMIN (kgv) 500-11,100 ppm
» DI-P-COUMAROYL-METHANE (kgv)
» DICINNAMOYLMETHANE (kgv)
» DIDESMETHOXYCURCUMIN (kgv)

» DIDESMETHOXYCURCUMIN (kgv)

» DIFERULOYL-» METHANE (kgv)

» DIHYDROCURCUMIN (kgv) 57 ppm
» EO (kgv) 3,000-72,000 ppm
» EUGENOL (ey) 2,100 ppm
» FERULOYL-P-COUMAROYL-METHANE (kgv)

FOSFOR (kgv) 640-6,307 ppm
» FRUCTOSE (kgv) 120,000 ppm
» GAMMA-ATLANTONE (kgv)
» GLUCOSE (kgv) 280,000 ppm
» GUAIACOL (kgv)
» ISOBORNEOL (kgv) (ey) 200 ppm

» KROM (kgv) 6 ppm

» KALSİYUM(kgv) 270-2,898 ppm
» L-ALPHA-CURCUMENE (kgv) 18,000 ppm

» L-BETA-CURCUMENE (kgv) 18,000 ppm
» LIMONENE (ey) 2,300 ppm

» LİF(kgv) 9,000-84,000 ppm
» LINALOL (ey) 1,600 ppm
» MANGANESE (kgv) 33-78 ppm
» MONODESMETHOXYCURCUMIN (kgv)
» NIACIN (kgv) 5-62 ppm
» NICKEL (kgv) 3.8 ppm
» O-COUMARIC-ACID (yp)
» P-COUMARIC-ACID (kgv) 345 ppm
» P-CYMENE (kgv)
» P-METHOXYCINNAMIC-ACID (kgv) 360 ppm
» P-TOLYMETHYLCARBINOL (kgv) 500-1,750 ppm
» POTASSIUM (kgv) 4,870-41,271 ppm
» PROTEIN (kgv) 12,000-306,000 ppm
» PROTOCATECHUIC-ACID (yp)
» RESIN (kgv)
» RIBOFLAVIN (kgv) 0-12 ppm
» SODYUM (kgv) 30-4,290 ppm

» SU (kgv) 133,000 ppm
» SYRINGIC-ACID (yp)
» TERPINENE (ey) 27,200 ppm
» TERPINEOL (ey) 500 ppm
» THIAMIN (kgv) 0-8 ppm
» TURMERONE (kgv) 1,800-43,200 ppm
» UKONAN-A (kgv) 33-6,600 ppm
» UKONAN-B (kgv) 47 ppm
» UKONAN-C (kgv) 52 ppm
» UKONAN-D (kgv)
» VANILLIC-ACID (yp)

» YAĞ (kgv) 18,000-153,000 ppm
» ZINGIBERENE (kgv) 750-18,000 ppm

Çeşitli hastalıklarda zerdeçal
Antiioksidan/zerdeçal
Zerdeçal en etkin ve en yaygın kullanılan antioksidanlardan biridir(2-6).
Zerdeçal/enflamasyon
Yapılan araştırmalar zerdeçalın lökotirien, prostaglandin, tumor nekroze edici faktör ve interlökin-12 gibi iltihap oluşturan kimyasal maddelerin ortaya çıkışını geciktirip hafiflettiğini göstermiştir(7,8).
Solunum yolu enfeksiyonları/zerdeçal
Zerdeçal antienflamatuar ve antioksidan etkileri ile solunum yolu enfeksiyonlarınada (üst solunum yolu enfeksiyonu, astım, bronşit, sinüzit) yaygın olarak kullanılan bir halk ilacıdır.
Zerdeçal/kanser
Zerdeçalın aktif maddesi curcumin hem kanserin korunmasını sağlar hem de bazı kanserlerde tedavi edici olarak kullanılmıştır Tümör hücrelerinin üremesini engeller ve toksik yan ürünlerini azaltır (9-14).

Zerdaçal/Alzheimer
Zerdeçal antioksidan ve antienflamatuar etkileri ile Alzheimer hastalığına gidişi engellemektedir. Zerdeçalın beta-amiloid plaklarının gelişimini yavaşlattığı da gösterilmiştir (15-17).
Diğer hastalıklar
Zerdeçalın başta mültipl skleroz (18,19), katarakt oluşumu (20), karaciğer hasarı (21), enfarktüs(22) ve felç (23) olmak üzere çeşitli hastalıklar üzerine olumlu etkileri olduğuna ilişkin çok sayıda çalışma vardır.Bu yayını daralt
Gönderen Bayburt Ey

Hiç yorum yok: